کشف شگفتانگیز در قلب زمین: هسته درونی سیاره درحال تغییر شکل است

کشف شگفتانگیز در قلب زمین: هسته درونی سیاره درحال تغییر شکل است
هستهی درونی زمین که در اعماق سیاره جای دارد، کرهای از جنس آهن و نیکل با قطر حدود ۲۴۰۰ کیلومتر است. اما اکنون در پی کشفی بیسابقه و خارقالعاده، دانشمندان در پژوهشهای تازه دریافتهاند که این هسته ممکن است بهطور کامل جامد نباشد.
مطالعهای جدید نشان میدهد که در چند دههی اخیر، مرز بیرونی هستهی درونی زمین تغییر شکل محسوسی داشته است. جان ویدال، استاد علوم زمین در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، به نیویورکتایمز میگوید: «به نظر میرسد که هستهی بیرونی تا حدی هستهی درونی را تحت تأثیر قرار داده و باعث حرکت جزئی آن شده است،»
نتایج مطالعه، شگفتیهای بیشتری را به اسرار مرکز زمین میافزاید. پیشتر، پژوهشگران دریافته بودند که هستهی درونی با سرعت مشابه سایر بخشهای زمین نمیچرخد. هستهی درونی زمین در چند دههی قبل با سرعتی بیشتر از لایههای بیرونی در حال چرخش بود، اما اکنون اندکی کندتر شده است.
اکنون سرعت چرخش هسته درونی اندکی کندتر شده است
هستهی درونی عمیقترین لایهی زمین محسوب میشود. پوستهی زمین، لایهای که ما روی آن زندگی میکنیم، فقط چند کیلومتر ضخامت دارد. در زیر آن، گوشته با ضخامتی حدود ۲۹۰۰ کیلومتر قرار گرفته که ۸۴ درصد از حجم زمین را تشکیل میدهد. این لایه در برخی نقاط به اندازهای نرم است که حرکت کرده و نیروهایی را به وجود میآورد که باعث جابهجایی قارهها میشوند. در میان گوشته و هستهی درونی، هستهی بیرونی قرار گرفته است که ماهیتی مایع دارد.
دانشمندان قادر به مشاهدهی مستقیم درون زمین نیستند. در عوض، اطلاعات خود را از بررسی ارتعاشات ناشی از زمینلرزهها به دست میآورند. امواج هنگام عبور از درون سیاره، تحت تأثیر چگالی و خاصیت کشسانی مواد قرار گرفته و سرعت و مسیر آنها تغییر میکند.
در مطالعهی جدید، دکتر ویدال و همکارانش زمینلرزههای جزایر ساندویچ جنوبی را مورد بررسی قرار دادند. این جزایر، زنجیرهای آتشفشانی در اقیانوس اطلس جنوبی هستند. در این منطقه، زمینلرزههای متعددی رخ میدهد و گاهی شدت و محل وقوع زمینلرزهها، بهشدت با زمینلرزهای شباهت دارد که سالها پیش نیز رخ داده است.