چرا شکلات به کالایی گرانبها تبدیل شده است؟

چرا شکلات به کالایی گرانبها تبدیل شده است؟
ساحل عاج، غنا، کامرون و نیجریه، چهار کشوری که در غرب آفریقا قرار دارند، تأمینکنندگان اصلی کاکائو در جهان هستند و این محصول اساسی، صنعتی با ارزش بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار را تشکیل میدهد. درختان کاکائو برای رشد به محیطی مرطوب، بارندگی کافی، خاک غنی و دمای معتدل نیاز دارند. اما تغییرات اقلیمی، تعادل را بر هم زده و تولیدکنندگان را با چالشهایی جدی مواجه کرده است.
از دیرباز، شکلات جایگاه ویژهای در فرهنگهای مختلف داشته و در مناسبتهای بسیار، بهعنوان هدیهای محبوب و شیرین بین مردم در گردش بوده است. اما اکنون، افزایش قیمت این خوراکی همیشه دسترسپذیر، نشانهای از بحرانی جدی است. در هفتهی گذشته، پژوهشگران با انتشار دو گزارش، نشان دادند افزایش دما، بهویژه در فصل برداشت، شرایط رشد کاکائو را دشوار کرده است. این تغییرات که عمدتاً نتیجهی انتشار گازهای گلخانهای ناشی از مصرف سوختهای فسیلی هستند، اقلیم سیاره زمین را نیز دستخوش تغییر کردهاند.
کریستینا دال، معاون علمی سازمان کلایمت سنترال و نویسندهی یکی از گزارشها، میگوید: «یکی از محبوبترین خوراکیهای دنیا در خطر است.» او معتقد است که آگاهی از این مسئله میتواند مردم را به تفکر دربارهی آثار فعالیتهای انسانی بر محیط زیست وادارد و به انگیزهای برای اقدام در جهت کاهش آسیبهای اقلیمی تبدیل شود.
افزایش دما، رشد کاکائو را دشوار کرده است
بهگزارش کلایمت سنترال، حدود ۷۰ درصد از کاکائوی جهان در آفریقای غربی تولید میشود. در سال گذشته، دمای هوا در دو سوم از مناطق کاکائوخیز این کشورها، برای بیش از شش هفته از حد مطلوب فراتر رفت. افزایش دما، بهویژه در دورهی گلدهی و تشکیل دانهها، تأثیر منفی شدیدی بر محصولات گذاشت و بسیاری از کشاورزان، شاهد کاهش برداشت بودند.
علاوه بر افزایش دما، الگوهای بارندگی نیز تغییر کرده است. بارانهای نامنظم، خشکسالیهای طولانی و شیوع بیماریهای گیاهی نیز مزید بر علت شدهاند. مطالعهای نشان میدهد در غنا، علاوه بر این مشکلات، کاهش میزان گردهافشانی به دلیل گرمای بیشازحد نیز باعث افتی چشمگیر در تولید کاکائو شده است.