سایت خبری
famaserver
  • صفحه نخست
  • تکنولوژی
  • علم و دانش
  • بازی
  • فناوری
  • اینترنت
  • موبایل
سایت خبری
برترین عناوین خبری
  • خرید بیمه: سنتی یا آنلاین؟ کدامیک تجربه بهتری برای مشتریان ایجاد می‌کند؟

سرتیتر خبرها

با آیفون ۱۷ دیگر عکس‌های سلفی خراب نمی‌شود!

با آیفون ۱۷ دیگر عکس‌های سلفی خراب نمی‌شود!

2 ماه پیش
معیوب‌ترین گوشی‌های هوشمند جهان؛ آیفون و سامسونگ در میانه جدول خرابی

معیوب‌ترین گوشی‌های هوشمند جهان؛ آیفون و سامسونگ در میانه جدول خرابی

2 ماه پیش
جنجال خط و خش‌های آیفون ۱۷؛ اپل علت واقعی را توضیح داد

جنجال خط و خش‌های آیفون ۱۷؛ اپل علت واقعی را توضیح داد

2 ماه پیش
شارژ ۸۰ درصدی باتری: افسانه یا واقعیت؟ (تحلیل علمی)

شارژ ۸۰ درصدی باتری: افسانه یا واقعیت؟ (تحلیل علمی)

2 ماه پیش
آموزش: دلیل کند شدن و ری‌استارت مداوم گوشی‌های اندرویدی چیست؟

آموزش: دلیل کند شدن و ری‌استارت مداوم گوشی‌های اندرویدی چیست؟

2 ماه پیش
وان‌پلاس ۱۵: تاریخ عرضه جهانی و مشخصات فنی فاش شد

وان‌پلاس ۱۵: تاریخ عرضه جهانی و مشخصات فنی فاش شد

2 ماه پیش
قیمت مقرون به صرفه آیفون ۱۷ در آمریکا

قیمت مقرون به صرفه آیفون ۱۷ در آمریکا

2 ماه پیش
چرا باید حالت هواپیما را در گوشی فعال کنیم؟ مزایا و کاربردهای شگفت‌انگیز

چرا باید حالت هواپیما را در گوشی فعال کنیم؟ مزایا و کاربردهای شگفت‌انگیز

2 ماه پیش
کاهش 20 درصدی واردات تلفن همراه در 5 ماهه امسال

کاهش ۲۰ درصدی واردات تلفن همراه در ۵ ماهه امسال

2 ماه پیش
۵ عادت مخرب که گوشی هوشمند شما را نابود می‌کند

۵ عادت مخرب که گوشی هوشمند شما را نابود می‌کند

2 ماه پیش

چرا بیشتر داروها بدمزه هستند؟

زمان انتشار: 2 اکتبر 2025 ساعت 12:38

دسته بندی: تکنولوژی

شناسه خبر: 961129

زمان مطالعه: 9 دقیقه

چرا بیشتر داروها بدمزه هستند؟

چرا بیشتر داروها بدمزه هستند؟

اگر تاکنون مجبور شده‌اید قرص یا شربتی تلخ را قورت دهید، احتمالاً از خود پرسیده‌اید چرا داروها طعم خوشایندی ندارند. پاسخ این سؤال به چند عامل بستگی دارد: بسیاری از داروها ریشه در ترکیبات طبیعی دارند که در طول تکامل طعمی تلخ پیدا کرده‌اند تا حیوانات آن‌ها را نخورند. علاوه بر این، ماده فعال دارو باید به گونه‌ای طراحی شود که اثر درمانی خود را حفظ کند، در بدن پایدار باشد و به خوبی جذب شود. در نهایت، محدودیت‌های فناوری تولید دارویی باعث می‌شود همیشه نتوان طعم بد دارو را به‌طور کامل پوشاند یا آن را شیرین کرد. همه این عوامل با هم باعث می‌شوند تجربه مصرف دارو برای بسیاری از بیماران ناخوشایند باشد.

بسیاری از داروها ریشه در ترکیبات طبیعی دارند (گیاهان، قارچ‌ها یا جانوران دریایی) که میلیون‌ها سال برای دفاع در برابر شکارچیان یا رقبا تکامل یافته‌اند. به‌نقل از لایوساینس، بسیاری از این ترکیبات طعمی تلخ یا زننده دارند تا حیوانات را از خوردن آن‌ها باز دارند. وقتی انسان‌ها این ترکیبات را به‌صورت دارو مصرف می‌کنند، همان سیگنال تلخی که منشأ آن برای بقا بوده، برای ما ناخوشایند جلوه می‌کند.

از دیدگاه زیستی، بدن ما دارای گیرنده‌های چشایی تلخ است که در زبان و بخش‌هایی از دستگاه گوارش وجود دارند. این گیرنده‌ها به ما کمک می‌کنند تا ترکیبات بالقوه سمی را شناسایی و از مصرف آن‌ها اجتناب کنیم. داروها، حتی اگر مفید باشند، از نظر بدن ما مانند مواد خارجی قوی رفتار می‌کنند و بنابراین طعمی هشدارآمیز دارند.

وقتی قرص یا شربت دارویی ساخته می‌شود، وجود ماده فعال به‌تنهایی کافی نیست؛ این ماده باید به شکلی فرموله شود که در بدن به‌خوبی جذب شود، پایداری لازم را داشته باشد، بدون آسیب تجزیه نشود و در نهایت به‌طور مؤثر به هدف درمانی برسد. برای رسیدن به این ویژگی‌ها، از اجزای کمکی استفاده می‌شود که مواد بی‌اثری هستند که در فرآیند تولید نقش دارند. اگرچه افزودن طعم‌دهنده‌ها ممکن است به پوشش طعم بد کمک کند، بسیاری از طعم‌دهنده‌ها یا شیرین‌کننده‌ها ممکن است بر کارکرد دارو تأثیر داشته باشند یا پایداری آن را تغییر دهند یا با ماده فعال تداخل کنند. بنابراین، اولویت طراحان دارو اغلب بر حفظ عملکرد و پایداری است تا طعم مطلوب.

دلپذیری دارو فقط به طعم آن محدود نمی‌شود، بلکه مجموعه‌ای از طعم، بو، بافت، عطر و پس‌مزه را دربر می‌گیرد. ممکن است یک دارو هنگام مصرف طعمی قابل‌قبول داشته باشد، اما بعد از بلعیدن پس‌مزه‌ای تلخ یا ناخوشایند ایجاد کند. بنابراین تجربه کلی بیمار از دارو، نه فقط مزه اولیه، بر پذیرش و مصرف منظم آن تأثیر می‌گذارد.

بیشتر بخوانید
  • داروها از کجا می‌دانند به کدام قسمت بدن بروند؟
    داروها از کجا می‌دانند به کدام قسمت بدن بروند؟

    08 تیر 01

    مطالعه ‘5

  • از پنی‌سیلین تا زیدوودین؛ داروهای پیشگامانه‌ای که تاریخ را تغییر دادند
    از پنی‌سیلین تا زیدوودین؛ داروهای پیشگامانه‌ای که تاریخ را تغییر دادند

    28 مرداد 02

    مطالعه ’11

  • چرا ۹۰ درصد از داروها در کارآزمایی‌های بالینی شکست می‌خورند؟
    چرا ۹۰ درصد از داروها در کارآزمایی‌های بالینی شکست می‌خورند؟

    15 اسفند 00

    مطالعه ‘6

برای گروه‌های حساس مانند کودکان یا سالمندان، طعم ناخوشایند دارو می‌تواند مانع جدی باشد و باعث شود دارو را بیرون اندازند، قورت ندهند یا به‌موقع مصرف نکنند. در واقع، گزارش شده است که بیش از ۹۰ درصد پزشکان اطفال، طعم ناخوشایند داروها را بزرگ‌ترین مانع برای تکمیل درمان می‌دانند. در درمان‌هایی مانند ضدویروس‌ها برای HIV، تلخی زیاد دارو، به‌ویژه در کودکان، مشکلی واقعی برای پایبندی به درمان است.

کپی لینک

راهکارهای شرکت‌های دارویی برای کاهش تلخی داروها

برای غلبه بر این چالش مهم یعنی طعم ناخوشایند بسیاری از داروها که می‌تواند مانعی برای مصرف منظم و پایبندی بیماران به درمان باشد، شرکت‌های دارویی و همچنین پژوهشگران حوزه علوم پزشکی و داروسازی تلاش کرده‌اند با به‌کارگیری مجموعه‌ای از راهکارهای نوآورانه و فناورانه، تلخی و طعم ناخوشایند داروها را کاهش دهند یا آن‌ها را به شکلی دلپذیرتر برای مصرف‌کنندگان عرضه کنند.

  • پوشش‌دهی قرص: پوشش شیرین یا ژلاتینی روی قرص برای جلوگیری از تماس مستقیم ماده فعال با زبان؛ مثلاً ایبوپروفن را گاهی با روکش شیرین تولید می‌کنند.
  • استفاده از طعم‌دهنده‌ها و شیرین‌کننده‌ها: در داروهای مایع یا شربتی، افزودن طعم‌دهنده می‌تواند تلخی را کمتر کند، اگرچه انتخاب آن راحت نیست؛ زیرا ممکن است اثربخشی دارو را تغییر دهد.
  • تغییر ساختار شیمیایی: گاهی ساختار دارو طوری تغییر داده می‌شود که تلخی آن کاهش یابد اما هنوز اثر درمانی حفظ شود.
  • ایجاد مدل‌های پیش‌بینی تلخی با هوش مصنوعی: پژوهشگران در دانشگاه‌ها از «زبان الکتریکی» یا حسگرهای مصنوعی استفاده می‌کنند تا تلخی داروها را از قبل پیش‌بینی و در مرحله طراحی اصلاح کنند.

کپی لینک

راهکارهایی برای بیماران

برای کاهش حس تلخی داروها، چند راهکار ساده می‌تواند به بیماران کمک کند. یکی از این روش‌ها قراردادن قرص در پشت زبان و بلعیدن سریع آن با آب است که تماس ماده فعال با جوانه‌های چشایی را به حداقل می‌رساند.

همچنین گرفتن بینی هنگام مصرف دارو مؤثر است؛ زیرا حدود ۸۰ درصد تجربه طعم به حس بویایی مربوط می‌شود و با این کار شدت مزه ناخوشایند کاهش می‌یابد. راهکار دیگر، پوشاندن قرص با مواد شیرین مانند عسل یا شربت است؛ البته تنها در صورتی که مصرف چنین ترکیبی از نظر پزشکی و شرایط فردی مجاز باشد.

حتما بخوانید : ایلان ماسک: برای حفظ سلامت کودکان‌تان اشتراک نتفلیکس را لغو کنید
اشتراک گذاری

اخبار مرتبط

  • نقش شفافیت مالی در افزایش اعتماد از نگاه اینوکس
    نقش شفافیت مالی در افزایش اعتماد از نگاه اینوکس 22 ساعت پیش
  • اوبر به گسترش ناوگان تاکسی‌های خودران ادامه می‌دهد
    اوبر به گسترش ناوگان تاکسی‌های خودران ادامه می‌دهد 22 ساعت پیش
  • پهپاد ۳۶۰ درجه‌ای که کابوس پهپادهای چینی DJI است
    پهپاد ۳۶۰ درجه‌ای که کابوس پهپادهای چینی DJI است 22 ساعت پیش
  • چرا سگ‌های گلدن رتریور مثل ما رفتار می‌کنند؟ پاسخ در ژن‌های مشترک نهفته است
    چرا سگ‌های گلدن رتریور مثل ما رفتار می‌کنند؟ پاسخ در ژن‌های مشترک نهفته است 22 ساعت پیش

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی موضوعات

  • ارتباطات 160
  • امنیت 293
  • اینترنت 3435
  • بازی 8814
  • برنامه نویسی 34
  • تبلیغات 21
  • تکنولوژی 29541
  • دانش‌بنیان 1
  • رمز ارز 1252
  • سیستم عامل 203
  • شبکه اجتماعی 622
  • علم و دانش 14927
  • فناوری 7413
  • کاریکاتور 556
  • کسب و کار 670
  • موبایل 724
  • میزبانی وب 40
  • نرم افزار - سخت افزار 413

جدیدترین مقالات

  • افزایش راندمان کاری با طراحی دکوراسیون اداری استاندارد
    افزایش راندمان کاری با طراحی دکوراسیون اداری استاندارد 23 ساعت پیش
  • بلیط اتوبوس تهران انزلی چطور در تعطیلات به موقع رزرو کنیم؟
    بلیط اتوبوس تهران انزلی چطور در تعطیلات به موقع رزرو کنیم؟ 23 ساعت پیش
  • کاربرد جت پرینتر لیزری در صنایع مختلف چیست؟
    کاربرد جت پرینتر لیزری در صنایع مختلف چیست؟ 23 ساعت پیش
  • چرا قیمت بک لینک‌ها متفاوت است و چه عواملی بر آن تاثیر می‌گذارند؟
    چرا قیمت بک لینک‌ها متفاوت است و چه عواملی بر آن تاثیر می‌گذارند؟ 23 ساعت پیش
  • بهترین گوشی‌های گیمینگ در قیمت‌های مختلف
    بهترین گوشی‌های گیمینگ در قیمت‌های مختلف 23 ساعت پیش

لینکهای پیشنهادی

سرور مجازی | خرید هاست | دانلود نرم افزار | کلاس آنلاین | رپورتاژ خارجی

میزبانی در هاست ویندوز فاماسرور