هاست پرسرعت
تکنولوژی

مصالح ساختمانی زنده؛ قارچ و باکتری به افزایش پایداری سازه‌ها کمک می‌کنند

مصالح ساختمانی زنده؛ قارچ و باکتری به افزایش پایداری سازه‌ها کمک می‌کنند

قارچ‌ها و باکتری‌ها ممکن است روزی بخشی از مصالح ساختمانی زنده‌ای باشند که توانایی رشد و ترمیم خود را دارند. ایده‌ی استفاده از آن‌ها در سازه‌ها، در پاسخ به یکی از چالش‌های بزرگ جهان امروز یعنی یافتن مصالح ساختمانی پایدارتر شکل گرفته است.

در مسیر کاهش ضایعات و گازهای گلخانه‌ای، یکی از دغدغه‌های اصلی، یافتن مصالح ساختمانی سازگار با محیط‌زیست است. برای مثال، تولید بتن به‌تنهایی بیش از پنج درصد از کل انتشار گازهای گلخانه‌ای ناشی از فعالیت‌های انسانی را به خود اختصاص می‌دهد.

با استفاده از مواد زنده می‌توان مصالح ساختمانی تجدیدپذیر ساخت

برخی محققان در تلاش‌ برای ساخت «مواد زنده‌ی مهندسی‌شده‌ای» هستند که از سلول‌ها ساخته می‌شوند و ویژگی‌های مطلوبی چون خودآرایی، خودترمیمی و فتوسنتز را دارند. این ایده از ساختارهای معدنی مستحکمی الهام گرفته که به‌طور طبیعی در موجودات زنده شکل می‌گیرند؛ مانند استخوان‌ها و مرجان‌ها.

چلسی هوران، از دانشگاه ایالتی مونتانا، با کمک همکارانش بررسی کردند که آیا می‌توان ساختار معدنی مستحکمی را پیرامون داربستی از میسلیوم قارچ ایجاد کرد یا نه. میسلیوم، شبکه‌ای از رشته‌های شاخه‌دار و میکروسکوپی است که بخشی از اغلب قارچ‌ها را تشکیل می‌دهد.

هوران و تیمش داربستی از میسلیوم را با استفاده از گونه‌ای از قارچ به‌نام Neurospora crassa پرورش دادند و سپس باکتری Sporosarcina pasteurii را به این داربست افزودند. با متابولیزه‌کردن اوره موجود در محیط رشد توسط قارچ و باکتری، ساختاری سخت‌شده از کربنات کلسیم به وجود آمد؛ همان ترکیبی که در پوسته‌ی تخم‌مرغ و صدف‌های دریایی یافت می‌شود.

بیشتر بخوانید
  • پژوهشگران اولین خانه پوشکی جهان را در اندونزی ساختند
    پژوهشگران اولین خانه پوشکی جهان را در اندونزی ساختند

    31 اردیبهشت 02

    مطالعه ‘3

  • چگونه می‌توان بدون سوخت فسیلی ساختمان‌ها را گرم کرد؟
    چگونه می‌توان بدون سوخت فسیلی ساختمان‌ها را گرم کرد؟

    7 اسفند 98

    مطالعه ’11

  • آیا یک روز در ساختمان‌هایی به‌اندازه شهر زندگی خواهیم کرد؟
    آیا یک روز در ساختمان‌هایی به‌اندازه شهر زندگی خواهیم کرد؟

    14 آبان 01

    مطالعه ‘7

هوران می‌گوید برای ساخت مصالح معدنی زنده تیمش از ساختار استخوان الهام گرفته است؛ جایی که بیومینرال‌ها روی داربستی از کلاژن و سایر پروتئین‌ها شکل می‌گیرند. هوران می‌افزاید: «استخوان با وجود وزن سبک خود، به‌شدت قوی و مقاوم است.» سایر مواد زنده ساخته‌شده در آزمایشگاه تنها چند روز زنده مانده‌اند، اما سازه‌ای که توسط هوران و همکارانش ساخته شد، دست‌کم به مدت یک ماه پایدار و زنده باقی ماند.

هوران می‌گوید: «از نتایجی که به دست آورده‌ایم هیجان‌زده‌ایم و بی‌صبرانه منتظریم تا ساختارهایی پیچیده‌تر و بزرگ‌تر طراحی کنیم. زمانی که پایداری زیستی این مواد به حد کافی بالا باشد، می‌توانیم ویژگی‌های زیستی ماندگاری مانند خودترمیمی، حسگربودن یا پاکسازی محیط‌زیست را به آن‌ها اضافه کنیم.»

پیشنهاد استفاده از میسلیوم به‌عنوان داربست برای ساخت مواد زنده، رویکردی ساده اما بسیار قدرتمند محسوب می‌شود که افق‌های تازه‌ای را برای ساخت مصالح هوشمند و پایدار در آینده می‌گشاید.

مقاله در نشریه‌ی Cell منتشر شده است.

نمایش بیشتر
دانلود نرم افزار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا