راز ماندگاری منحصربهفرد؛ چرا عسل هیچوقت فاسد نمیشود؟
راز ماندگاری منحصربهفرد؛ چرا عسل هیچوقت فاسد نمیشود؟
عسل شیرینکنندهای طبیعی است و باکتریها علاقه زیادی به تغذیه از قند دارند. بااینحال، عسل به طرز شگفتانگیزی در برابر فاسدشدن مقاوم است. راز توانایی آن در مقابله با میکروبها چیست؟
بیشتر خوراکیهای بستهبندیشده عمر محدودی دارند. فقط یک قاشق آلوده کافی است تا زمینه رشد کپکها یا باکتریها فراهم شود. اما برخی مواد غذایی دارای ماندگاری خارقالعادهای هستند و میتوانند سالها بدون فاسدشدن قابل مصرف باقی بمانند.
عسل یکی از مواد غذایی شگفتانگیزی است که ماندگاری بالایی دارد. در محیط دربسته، گرچه این ماده طلایی ممکن است بلوری شود و حالتی غلیظ و دانهدانه پیدا کند، دچار فساد نخواهد شد. مقاومت بالای عسل در برابر فساد، ناشی از ترکیب شیمیایی و نحوه تولید آن است.
وقتی میگوییم غذایی فاسد شده است، منظور این است که میکروارگانیسمهایی مثل باکتریها، قارچها یا کپکها روی آن رشد کردهاند. این موجودات بسیار ریز معمولا به مقدار کم در بیشتر غذاها وجود دارند. انسانها روشهایی برای نگهداری غذا ابداع کردهاند (مثل خشککردن، سرد نگهداشتن یا اضافه کردن نمک) تا جلوی رشد این میکروبها را بگیرند و غذا دیرتر خراب شود.