تغییر بحثبرانگیز در رویکرد گوگل؛ توسعه اندروید پشت درهای بسته

تغییر بحثبرانگیز در رویکرد گوگل؛ توسعه اندروید پشت درهای بسته
گوگل پساز ۱۶ سال، درحال ایجاد تغییرات بزرگ و بحثبرانگیزی در نحوهی توسعهی نسخهی متنباز اندروید برای سادهسازی فرایندها است. همهی گوشیهای اندرویدی، با وجود تفاوت در ظاهر و رابط کاربری، بر پایهی پروژهی متنباز اندروید (AOSP) ساخته میشوند؛ سیستمی که تحت مجوز Apache 2.0 منتشر شده و به هر کسی اجازهی استفاده، تغییر و توزیع سیستمعامل را بدون پرداخت هزینه میدهد.
گوگل بیشتر توسعههای AOSP را بهطور خصوصی انجام میدهد و دو شاخهی اصلی برای اندروید دارد: شاخهی عمومی AOSP که برای همه قابل دسترس است و شاخهی داخلی که فقط در اختیار شرکتهای دارای توافقنامهی خدمات موبایلی گوگل (GMS) قرار دارد. همین موضوع باعث شده نسخهی عمومی AOSP همیشه از نسخهی داخلی عقبتر باشد.
اختلاف مورد بحث، گوگل را مجبور میکند که برای هماهنگسازی این دو شاخه وقت و انرژی زیادی صرف کند. بهدلیل تفاوتهای ساختاری، ادغام تغییرات میان آنها گاهی با تضادهای کد همراه است. برای مثال، وصلهای که قابلیت بزرگنمایی صفحه در نوار ناوبری و کیبورد را فعال میکند، بهدلیل تفاوت در طول فهرست تنظیمات دسترسیپذیری بین AOSP و شاخهی داخلی، دچار تعارض میشود. این تنها یک نمونه از چالشهای متعدد در مسیر هماهنگی این دو نسخه است.
به گزارش Android Authority، گوگل تصمیم گرفته استراتژی فعلی توسعهی دوشاخهای اندروید را کنار بگذارد و تمام توسعهها را به شاخهی داخلی منتقل کند؛ البته این تغییر بهمعنای بستهشدن کد منبع اندروید نیست. گوگل تأیید کرده که همچنان کد منبع نسخههای جدید اندروید را منتشر خواهد کرد؛ بنابراین، زمانی که اندروید ۱۶ امسال منتشر شود، کد منبع آن هم دردسترس قرار میگیرد.
گوگل همچنان کد منبع فورک کرنل لینوکس اندروید را منتشر خواهد کرد؛ چون این کرنل تحت مجوز GPLv2 قرار دارد و انتشار کد منبع آن اجباری است.
از هفتهی آینده، تمام توسعهها در شاخهی داخلی انجام میشوند و کد منبع فقط زمانی منتشر خواهد شد که گوگل یک شاخهی جدید شامل آن تغییرات را منتشر کند. باتوجه به اینکه چنین رویهای قبلاً برای بیشتر تغییرات اعمال میشد، گوگل در واقع درحال یکپارچهسازی روند توسعه است.
تغییرات یاشده تأثیر محسوسی بر کاربران عادی نخواهد داشت؛ اما میتواند باعث سرعت بخشیدن به توسعهی نسخههای جدید یا کاهش باگها شود، هرچند انتظار نداشته باشید این تغییر، روند دریافت بهروزرسانیها را برای گوشیتان سریعتر کند.
تاریخچه کامل اندروید؛ ۱۵ سال با محبوبترین سیستمعامل موبایل
تأثیر تصمیم گوگل بر توسعهدهندگان هم ناچیز است. توسعهدهندگان اپلیکیشنها تحت تأثیر قرار نمیگیرند چون تغییر فقط مربوطبه توسعهی پلتفرم میشود.
توسعهدهندگانی که رامهای سفارشی میسازند نیز تغییر زیادی احساس نخواهند کرد؛ چون معمولاً کار خود را بر اساس شاخههای منتشرشده انجام میدهند، نه شاخهی اصلی AOSP. شرکتهایی که محصولات مبتنیبر AOSP منتشر میکنند هم معمولاً بهدلیل بیثباتی شاخهی اصلی AOSP از آن استفاده نمیکنند.