یک دهه پس از اکران «مریخی»: انسان چقدر به زندگی روی مریخ نزدیک شده است؟

یک دهه پس از اکران «مریخی»: انسان چقدر به زندگی روی مریخ نزدیک شده است؟
«مریخی»، رمان پرفروش اندی ویر پیشبینی میکند که تا سال ۲۰۳۵، ناسا سه بار انسان را روی مریخ فرود آورده، سیستمهای بازگشت به زمین را کامل کرده و با سازمان ملی فضایی چین همکاری کرده است. اکنون ده سال از اکران سینمایی این فیلم در سال ۲۰۱۵ گذشته و ۱۰ سال تا رسیدن به آن جدول زمانی خیالی باقی مانده است. در این نقطه میانی، اکتشاف مریخ کمی متفاوتتر از آن چیزی به نظر میرسد که در «مریخی» به تصویر کشیده شده است: با اکتشافت بیشتر و البته بحثبرانگیزتر.
آری کوپل، زمینشناس سیارهای که با مأموریتهای ناسا برای مطالعه مریخ همکاری دارد، بهدقت علوم و سیاستهای مربوط به اکتشافات فضایی را دنبال میکند. در سال ۲۰۱۰، سیاست فضایی ملی ایالات متحده اهدافی برای اعزام انسان به مریخ در دهه ۲۰۳۰ تعیین کرد. اما در سال ۲۰۱۷، «دستور سیاست فضایی شماره ۱» از سوی کاخ سفید، تمرکز ناسا را بهسوی بازگشت به ماه سوق داد؛ برنامهای که بعداً «آرتمیس» نام گرفت.
با وجود آنکه ایده مأموریتهای سرنشیندار به مریخ به محبوبیتهای زیادی رسیده است، برنامههای واقعی ناسا برای فرود انسان روی مریخ هنوز شکننده و ناپایدارند. بهویژه طی ده سال گذشته، این ماموریتهای رباتیک بودهاند نه انسانی که موتور پیشرفت در کشف مریخ و الهامبخشی به تخیل بشر بودهاند.