گرانی در بازار لوازم خانگی؛ مردم توان مالی تعمیر لوازم را هم ندارند

گرانی در بازار لوازم خانگی؛ مردم توان مالی تعمیر لوازم را هم ندارند
در روزهایی که نرخ ارز پُرنوسان شده و به موازات آن قیمت همه کالاها و محصولات افزایش پیدا کرده است، نمایندگان صنف لوازم خانگی کشور هم از بالا رفتن ۵ تا ۲۰ درصدی محصولات و کالاها در این بازار خبر دادهاند.
این افزایش قیمت باعث شده است در فاصله یک ماه مانده به عید، که معمولاً میزان خرید افزایش پیدا میکند و مردم تمایل و امکان خرید بالاتری دارند، بازار تبوتاب شب عید را نداشته و دچار رکود باشد.
اکبر پازوکی، رئیس کمیسیون تخصصی کالای خانگی اتاق اصناف ایران، میگوید افزایش قیمت در بازار لوازم خانگی کشور باعث شده است قدرت خرید مردم کاهش پیدا کند و همچنین، تمایل به خرید اقساطی بیشتر شود. پازوکی در این خصوص به خبرگزاری مهر گفت:
با توجه به کاهش قدرت خرید مردم، امسال نسبت به پارسال تقاضای خرید لوازم خانگی با کاهش قابل توجهی مواجه شده است. از سویی دیگر بهدلیل تبلیغات گسترده فروشگاههای بزرگ، مردم تمایل کمتری به خرید از بازار دارند و بیشتر کالای قسطی میخرند.
– اکبر پازوکی، رئیس کمیسیون تخصصی کالای خانگی اتاق اصناف ایران
با توجه به اینکه در ایران واردات لوازم خانگی ممنوعیتها و محدودیتهای چندساله دارد، فقط کالاهای تولید داخل در بازار موجود هستند. کالاهایی که حالا به گفته پازوکی، بهخاطر تغییر و نوسان در نرخ ارز شرکتهای تولیدکنندهشان ناچار به بالا بردن قیمت نهایی کالاهایشان شدهاند.
این افزایش قیمت طبق اعلام رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی در کالاهای مختلف متغیر بوده است: «افزایش قیمت بین کالاهای مختلف متفاوت است اما میانگین از ۵ درصد تا ۲۰ درصد کالاها با افزایش قیمت مواجه شدهاند که همین امر نیز به افت بیشتر قدرت خرید مردم منجر شده است.»
بنابراین، بیرونق شدن بازار شب عید در صنعت لوازم خانگی کشور بهدلیل کمبود محصولات در بازار نیست؛ حتی پازوکی میگوید در این بازار «فراوانی کالا داریم اما خریدار نیست. متأسفانه برخلاف سالهای قبل امسال بازار لوازم خانگی اصلاً رنگ و بوی عید ندارد و تقاضا به شدت افت کرده است.»
در تولید قطعات به خودکفایی رسیدهایم اما تولید همچنان پرهزینه است
البته کاهش قدرت خرید و ترجیح خرید کالاها به شیوه قسطی تنها پیامد بالا رفتن قیمتها نیست. حالا هزینه قطعات نیز بالا رفته و این موضوع باعث شده است که هزینه تعمیر هم افزایش پیدا کند. علیاکبر ایلخانی، رئیس اتحادیه صنف تولیدکنندگان و تعمیرکنندگان وسایل الکترومکانیکی تهران، در این خصوص گفت:
شاید اینطور به نظر برسد که با توجه به گرانی و عدم توانایی مردم در تعویض وسیله معیوب این وسیله باید تعمیر یا تعویض شود، اما وضعیت به گونهای است که مردم حتی پول کافی برای تعمیرات را هم ندارند.
– علیاکبر ایلخانی، رئیس اتحادیه صنف تولیدکنندگان و تعمیرکنندگان وسایل الکترومکانیکی تهران
پیش از این، هر بار افزایش قیمت در بازار لوازم خانگی کشور باعث میشد تعمیر یا تعویض وسایل برای مردم بصرفهتر باشد و آنها این کار را به خرید یک وسیله نو ترجیح بدهند؛ حالا اما حتی تعمیر هم دیگر مقرونبهصرفه نیست و هزینه کمی ندارد.
هرچند به گفته ایلخانی حدود ۸۰ درصد از قطعات لازم برای تولید و تعمیر لوازم خانگی در داخل کشور تولید میشود، اما این موضوع هم نمیتواند باعث پایین آمدن هزینه تجهیزات شود:
خوشبختانه در تولید قطعات تا ۸۰ درصد به خودکفایی رسیدهایم اما در هر صورت تولید تجهیزات در داخل هم گران تمام میشود چون برخی از ملزومات آن هم نیاز به واردات دارد. تحریمها ضربه سنگینی به این صنف زده و با وجود اینکه دولت تلاش میکند که اوضاع به بهترین شکل پیش برود ولی باز هم مشکلات زیاد است. امیدوارم در سال جدید وضعیت بهتر شود.
– علیاکبر ایلخانی، رئیس اتحادیه صنف تولیدکنندگان و تعمیرکنندگان وسایل الکترومکانیکی تهران
رئیس اتحادیه صنف تولیدکنندگان و تعمیرکنندگان وسایل الکترومکانیکی تهران در خصوص شرایط تعمیر در حوزه لوازم خانگی به خبرگزاری ایلنا اینطور توضیح داد: «صنف ما ۱۳ رسته زیرمجموعه دارد که با توجه به وضع اقتصادی جامعه و تورمی موجود و گرانی مواد و تجهیزات اولیه و لوازم جانبی، دچار رکورد شدهاند و وضعیت اقتصادی مناسبی را شاهد نیستیم.»
او در ادامه اضافه کرد: «در تعمیرات برخی از لوازم خانگی از جمله جاروبرقی و… درگیر هستیم. بهدلیل گرانی تجهیزات، خدمات هم گران عرضه میشود و تقاضا به شدت پایین آمده است. مردم حتی پول کافی برای تعمیرات هم ندارند و برای مثال اگر تهیه یک جاروبرقی ۶ میلیون تومانی برایشان مقدور نیست، هزینه ۲٫۵ میلیون تومانی تعمیرات هم برایشان سنگین است.»