شگفتی کیهانی: ستارهشناسان برای اولین بار بیدارشدن یک سیاهچاله را مشاهده کردند

شگفتی کیهانی: ستارهشناسان برای اولین بار بیدارشدن یک سیاهچاله را مشاهده کردند
سیاهچالهها به عنوان مفاهیم ترسناک در دنیای فیزیک و فضا-زمان شناخته میشوند، اما این موجودات مرموز همیشه در حال بلعیدن ماده نیستند. اگرچه سیاهچالهها به خاطر تواناییشان در جذب هر چیزی که به دام گرانشی آنها بیفتد معروفاند، همیشه به عنوان تخریبکننده عمل نمیکنند. در واقع، این اجرام کیهانی معمولاً دورههای طولانی از خواب عمیق را تجربه میکنند و ستارهشناسان تا کنون شاهد بیداری یک سیاهچاله در زمان واقعی نبودهاند؛ البته تا به امروز.
به گزارش پاپیولارساینس، در سالهای اخیر محققان به مطالعه یک سیاهچاله که حدود ۳۰۰ میلیون سال نوری از زمین فاصله دارد، پرداختهاند. یافتههای آنها نظریههای موجود درباره چرخههای حیات سیاهچالهها را به چالش کشیده است.
برای دههها، سیاهچالهی کلانجرمی که در مرکز کهکشان SDSS1335+0728 در صورت فلکی «سنبله» (دوشیزه) قرار داشته است، فعالیت خاصی نشان نمیداد. اما از اواخر سال ۲۰۱۹، ستارهشناسان متوجه فوران ناگهانی این سیاهچاله شدند. بنابراین مرکز این کهکشان با نام مستعار «آنسکی»، دوباره به عنوان هسته کهکشانی فعال طبقهبندی شد و دانشمندان برای بررسی این رویداد غیرمنتظره، از تلسکوپهای ناسا و آژانس فضایی اروپا (ESA) استفاده کردند.
«پاولا سانچز سائز»، محقق رصدخانه جنوبی اروپا در آلمان و سرپرست تیم اولیهای که به مطالعه آنسکی پرداخته بود، گفت: «زمانی که برای اولین بار مشاهده کردیم آنسکی در تصاویر نوری روشن میشود، به سرعت اقدام به انجام مشاهدات رصدی با استفاده از تلسکوپ فضایی اشعه ایکس «سوئیفت» کردیم و همچنین دادههای آرشیوی تلسکوپ اشعه ایکس «ایروزیتا» را بررسی نمودیم. اما در آن زمان هیچ نشانهای از انتشار پرتو ایکس پیدا نکردیم.»