رویداد دیتالایف با محوریت بازاریابی دادهمحور برگزار شد

رویداد دیتالایف با محوریت بازاریابی دادهمحور برگزار شد
هدف از برگزاری این رویداد انتقال دانش، معرفی مفاهیم، رویکردها و اشتراکگذاری تجربیات بازاریابی دادهمحور برای کمک به پیشرفت کسبوکارها در استفاده از دادهها برای بهبود استراتژیهای بازاریابی و تصمیمگیریهای تجاری طراحی شده بود.
حمیدرضا کشاورز، مدیرعامل شرکت لایفوب، در این رویداد گفت: «بازاریابی از گذشته تا امروز همیشه فراتر از یک فعالیت اقتصادی بوده و یک موضوع اجتماعی است. اما در عصر دیجیتال مرکزیت زدایی (Decentralization) رخ داده است. یعنی جریان تولید و توزیع محتوا دگرگون شده و چرخش اطلاعات، از سلسله مراتبی عمودی، به شبکهای افقط تغییر پیدا کرده است و همه درباره همه چیز حرف میزنند.»
به باور او این موضوع باعث شکست روایتهای سنتی و از بین بردن هالههای تقدس و اقتدار برندها شده است و این همان جایی است که با دموکراتیزه شدن دادهها و توزیع قدرت، کاربران میتوانند پیامها را نقد و به چالش بکشند.
کشاورز افزود: «در ادامه به فرصت بزرگ Marketing Community در جامعه شبکهای اشاره کرد و توضیح داد که امکان برآورده شدن حس تعلق و هویت گروهی در شبکههای اجتماعی چگونه با Echo Chamber & Polarization Theory پیوند میخورد و به Segmented Marketing کمک میکند.»
مدیرعامل شرکت لایفوب ادامه داد: «الگوریتمهای پلتفرمهای دیجیتال ساختاری نامرئی از کنترل ایجاد کردهاند که رفتار اجتماعی، تعاملات و مصرف را هدایت میکنند و تعیین میکنند چه کسی شنیده شود و چه کسی خاموش بماند. پس حالا از Decentralization به Recentralization و یک بازمتمرکزسازی رسیدهایم که همان حکمرانی الگوریتمها است.»
به باور او مصرفکنندهها علاقمند هستند که دادهها و گزینههای متنوع و فراوانی برای انتخاب داشته باشند اما از سویی با این انبوه دادهها، گیج و سردرگم میشوند و این همان جایی است که بازاریابی دادهمحور و بهرهگیری از هوش مصنوعی به کمک حل تناقض انتخاب میآید.
محمدرسول نصیرزاده، یکی از مدیران ارشد لایف وب، ارائه خود را با بررسی دلیل اهمیت شبکههای اجتماعی و تفاوت سوشال مانیتورینگ و سوشال لیسنینگ آغاز کرد. نصیرزاده گفت: «لایفوب موفق شده بیش از 30 پلتفرم داخلی و خارجی را تحلیل کند و تا امروز بیش از 150 میلیارد رکورد داده و 250 ترابایت حجم داده را پردازش کرده است.»
کیان کیانی، برنامهنویس و متخصص هوش مصنوعی، باور دارد هوش مصنوعی از زمانی که به وجود آمده نتوانسته به طور کامل انتظارات را برآورده کرده و چیزی که باید باشد. کیانی گفت: «افرادی میگویندهوش مصنوعی یک حباب است. نظریهای وجود دارد که میگوید ماشین حساب قرار است نیازهای محاسباتی را برآورده کند و از همهی آدمها در دنیا هم بهتر این کار را انجام میدهد ولی در نهایت یک ماشین حساب است. با نگاه به این نظریه، این سوالات ایجاد میشود که آیا ai هم یک ماشین حساب است؟ چیزی که پیشبینی میشد و میگفتند زندگی همه ما را متحول میکند چقدر در کسبوکارها استفاده میشود؟ گری مارکوس یکی از معروفترین کسانی است که درباره نظریه حباب صحبت کرده و گفته که هوش مصنوعی یک حباب است و این حباب به دلیل محدودیت تکنولوژی فعلی به ویژه در استدلال و انتزاع بالاتر نرفته و به زودی میترکد.»
مهدی دوستی، مدیرعامل آسانیتو، در ادامه این رویداد درباره رویکرد دادهمحور در بازاریابی و فروش گفت: «استفاده از داده در کسبوکارها یک هنر است. باید هنر ثبت داده، دستهبندی و گزارش گرفتن از دادههایی که ثبت کردهاید داشته باشید.»
او تاکید کرد که باید از دادهها در کسبوکار استفاده کرد چون کسبوکار مدرن یک فضای رقابتی است و اگر کسبوکارها قصد دارند در این جنگ شانس پیروزی داشته باشند، باید خود را مجهز کنند.
مسیح کریمیان، مدرس و مشاور کسبوکار در مورد سوگیریها و مسائلی که دادهمحوری را تهدید میکنند صحبت کرد. کریمیان گفت: «دو نوع سوگیری وجود دارد؛ سوگیری آگاهانه و غیرآگاهانه. خودمحوری در تفسیر دادهها موجب سوتفاهم میشود و با تبادل اطلاعات دقیق میتوانیم از آن جلوگیری کنیم.»
رضا شیرازی، بنیانگذار وب ۲۴ و جت سئو، در ادامه این رویداد گفت: «هوش مصنوعی زمین بازی را تغییر داده و استفاده از چت باتها روز به روز در حال گسترش است. شرایط اقتصادی برای کسبوکارهای کوچک و متوسط هر روز بدتر می شود، سایتهای بزرگ و پلتفرمها صدر نتایج گوگل را به خودشان اختصاص دادهاند و هزینههای نتیجه گرفتن در سئو به سرعت در حال افزایش است.»
به باور او با استفاده از هوش مصنوعی میتوان بخش زیادی از فرآیندها را خودکارسازی کرد که این روند موجب تسریع فرآیندها، تمرکز روی صفحات فرود و مقیاس پذیری بالای میشود.
علیرضا اشکان، معاونت بازاریابی هلدینگ بندا، تاکید کرد که بازاریابی دادهمحور تنها به تبلیغات محدود نمیشود و باید دادهها در تمام جنبههای بازاریابی و استراتژیهای کسبوکار استفاده شوند. او با اشاره به اهمیت اکتشاف دادهها بیان کرد که تحلیل دادهها میتواند فرصتهای جدیدی را شناسایی کند که ممکن است نادیده گرفته شوند.
عادل طالبی، موسس آژانس دیجیتال مارکتینگ منظم و اپتیموم، گفت: «با توجه به آمارها ۹۹ درصد پیشبینی میشود که تمام استارتاپهایی که حول هوش مصنوعی فعالیت میکنند، تعطیل شوند. چون در واقع بازیگرهای بزرگ هر ابزاری را که یک تیم استارتاپی ایده آن را ارائه و توسعه میهد به پلتفرمی که خودشان دارند اضافه میکنند و از آن استفاده میکنند. بنابراین شانس زیادی برای موفقیت در هوش مصنوعی به شکلی که الان وجود دارد نیست.»
او اضافه کرد: «با توجه به این شرایط میتوانیم درباره مفهومی به نام DIKW صحبت کنیم. این مفهوم نشان میدهد که تمام ابزارها و سنسورها کارشان جمع آوری داده است. اگر بتوانیم ارتباطی بین دادهها را پیدا بکنیم، میتوانیم به اینفورمیشن یا اطلاعات بعدی برسیم. مرحله بعدی آن به اگاهی و دانش میرسیم.»
امیر همتی، سرپرست مارکتینگ اکوزیشن اکالا، در مورد اهمیت رعایت اصول آماری در A/B تستها صحبت کرد. او گفت: « اگر بخواهیم رنگ دکمه «ثبت سفارش» را تغییر دهیم و تأثیر آن روی نرخ تبدیل را بسنجیم، باید مراقب تلههای آماری باشیم. برای اطمینان از درستی تست، ابتدا باید یک A/A تست انجام دهیم تا از صحت ابزار تحلیل مطمئن شویم.»
همتی توصیه کرد که در طول تست، از سرک کشیدن زودهنگام (Peeking) اجتناب کرده و اثر تازگی تغییرات را در طول زمان بررسی کنیم. در نهایت، او تأکید کرد که سطح اطمینان (Confidence Level) به دقت تنظیم شود تا نتایج درست و معتبری حاصل شود.