در آستانه ۵۰سالگی مایکروسافت؛ ماجرای اشتباه ۴۰۰ میلیارد دلاری بیل گیتس چیست؟

در آستانه ۵۰سالگی مایکروسافت؛ ماجرای اشتباه ۴۰۰ میلیارد دلاری بیل گیتس چیست؟
با نزدیکشدن به پنجاهمین سالگرد تأسیس مایکروسافت، باردیگر توجهها به اظهارنظر بیل گیتس، همبنیانگذار این شرکت، دربارهی یکی از اشتباههای مدیریتی بزرگ تاریخ فناوری جلب شده است: ناتوانی مایکروسافت در تبدیلشدن به رهبر بازار سیستمعاملهای موبایلی. گیتس در سال ۲۰۱۹ این شکست را «بزرگترین اشتباه تمام دوران» توصیف کرده بود. به گفتهی او، این اشتباه حدود ۴۰۰ میلیارد دلار برای این شرکت هزینه داشت.
به گزارش ویندوزسنترال، گیتس در رویدادی متعلق به Village Global گفت: «در دنیای نرمافزار، بهویژه درزمینهی پلتفرمها، این بازارها تابع قاعدهی «برنده همهچیز را میبرد» هستند. بنابراین، بزرگترین اشتباه تمام دوران سوءمدیریتی بود که انجام دادم و باعث شد تا مایکروسافت نتواند جایگاهی را ازآنِ خود کند که اکنون اندروید بهعنوان پلتفرم استاندارد گوشیهای غیراپلی دارد.»
او ادامه داد: «در چنین بازارهایی، اگر حتی فقط نیمی یا حتی ۹۰ درصد از اپلیکیشنهای رقیب را داشته باشید، مسیرتان بهسمت شکست است. تنها یک جای خالی برای سیستمعامل غیراپلی وجود داشت و ارزش آن چقدر بود؟ حدود ۴۰۰ میلیارد دلار که میتوانست از شرکت G [گوگل] به شرکت M [مایکروسافت] منتقل شود.»
گیتس اعتقاد دارد که توسعهی پلتفرمی مشابه اندروید برای مایکروسافت کاملاً طبیعی و تحققیافتنی بود؛ اما این فرصت بهدلیل اشتباههای مدیریتی داخلی و محدودیتهای ناشی از قوانین ضدانحصار از دست رفت.
گوگل در سال ۲۰۰۵ اندروید را خرید و در سال ۲۰۰۸ نخستین گوشی مبتنیبر این سیستمعامل را به بازار عرضه کرد. بسیاری از کارشناسان، موفقیت اندروید را به انعطافپذیری چشمگیر و استقبال گستردهی تولیدکنندگان تلفن همراه نسبت میدهند.
اخیراً بیل گیتس با انتقاد تند ریچ ماینر، از بنیانگذاران اندروید، روبهرو شد. ماینر معتقد است گیتس بهجای گلهکردن از شکست در برابر اندروید، باید مسئولیتش را بپذیرد. او توضیح داد که یکی از اهداف اصلی توسعهی اندروید، جلوگیری از سلطهی مایکروسافت بر بازار تلفنهمراه و سرکوب نوآوری بود؛ رفتاری که به گفتهی او، این شرکت پیشتر در بازار کامپیوترهای شخصی از خود نشان داده بود.
ماینر که سال ۲۰۰۲ روی اولین گوشی مجهز به ویندوز موبایل کار کرده بود، خطاب به گیتس گفت: «متأسفم بیل! بیشتر از آنچه فکر میکنی، در این شکست ۴۰۰ میلیارد دلاری نقش داشتی.»
انتقاد تندوتیز خالق اندروید از بیل گیتس و مایکروسافت!
اگر مایکروسافت خالق اندروید بود، بازهم دنیای امروز همین شکل را داشت؟
ساتیا نادلا، مدیرعامل فعلی مایکروسافت، نیز پیشتر به اشتباههای استراتژیک این شرکت در بازار موبایل اشاره کرده بود. او دربارهی تصمیم توقف توسعهی ویندوزفون گفت: «تصمیمی که خیلیها از آن صحبت میکنند و من هم آن را سختترین تصمیم دوران مدیریتم میدانم، خارجشدن ما از حوزهی تلفنهای همراه به تعریفی بود که آن زمان وجود داشت. حالا که به گذشته نگاه میکنم، میبینم شاید میتوانستیم با تعریف دوبارهی فضای محاسباتی بین کامپیوترهای شخصی و تبلتها و تلفنها، راهی برای موفقیت در این حوزه پیدا کنیم.»
براساس تازهترین آمار StatCounter، اکنون اندروید ۴۵٫۵۳ درصد از سهم جهانی بازار سیستمعاملها را در اختیار دارد؛ درحالیکه سهم سیستمعامل ویندوز به ۲۵٫۳۶ درصد رسیده است. اعترافهای صریح گیتس و تحلیلهای نادلا، تصویری شفاف از نقطهی عطفی ارائه میدهند که مایکروسافت در آستانهی پنجاهمین سال فعالیتش با آن روبهروست.