بزرگترین ماشین دنیای علم: دانشمندان در تلاش برای ساخت قویترین برخورددهنده ذرات دنیا

بزرگترین ماشین دنیای علم: دانشمندان در تلاش برای ساخت قویترین برخورددهنده ذرات دنیا
در آزمایشگاه سازمان اروپایی پژوهشهای هستهای یا سرن (CERN) در مرز سوئیس و فرانسه بحثها و تلاشهای جدی درباره برنامههای آینده فیزیک ذرات در جریان است. رهبران سرن قصد دارند بزرگترین ماشین روی زمین را بسازند: برخورددهنده عظیم افسیسی (FCC) که قرار است در سال ۲۰۷۰ افتتاح شود و بهقدری بزرگ خواهد بود که برخورددهنده هادرونی بزرگ (LHC) که هماکنون مهمترین تأسیسات این آزمایشگاه است، در مقایسه با آن بسیار کوچک خواهد بود.
طرح برخورددهنده افسیسی (FCC) منحصربهفرد و بیسابقه است. این دستگاه قرار است در تونلی زیرزمینی به محیط ۹۱ کیلومتر، یعنی سه برابر تونل فعلی برخورددهنده هادرونی بزرگ قرار گیرد.
ساخت برخورددهنده افسیسی حداقل ۳۰ میلیارد دلار هزینه خواهد داشت. این برخورددهنده قرار است پروتونها را با انرژی هشت برابر انرژی برخورددهنده هادرونی بزرگ به یکدیگر برخورد دهد. با افزایش انرژی برخورد ذرات، ممکن است ذرات جدیدی کشف شوند. این ذرات میتوانند به حل سوالات مهمی درمورد مدل استاندارد (بهترین نظریه فعلی فیزیک در مورد میدانها و ذرات بنیادی مختلف جهان) کمک کنند. همچنین این کشفیات ممکن است به حل برخی از بزرگترین معماهای فیزیک مانند ماهیت ماده تاریک کمک کنند.