بردههای آفریقایی، ۱۲۰۰ سال پیش شورشی دهساله را در عراق رهبری کردند

بردههای آفریقایی، ۱۲۰۰ سال پیش شورشی دهساله را در عراق رهبری کردند
مطالعه جدیدی نشان میدهد که زنج (یا زنگ)، مردمانی که عمدتا از آفریقا به بردگی گرفته شده بودند، بیش از هزار سال پیش در زمانی که به آنها دستور داده شد سیستم عظیمی از کانالها را در عراق کنونی بسازند، بر علیه نظم حاکم شوریدند.
بین سالهای ۸۶۹ تا ۸۸۳ پس از میلاد، گروهی به نام زنج که بسیاری از آنها بردههای به اسارت گرفتهشده از آفریقا بودند، دربرابر خلافت عباسی (که از سال ۷۵۰ تا ۱۲۵۸ میلادی حکومت کردند) دست به شورش زدند و براساس متون تاریخی، کنترل منطقه را از دست عباسیان خارج کردند.
سوابق همچنین حاکی از آن است که در قرون وسطی، زنج در ایجاد سیستم بزرگی از کانالها به مساحت ۸۰۰ کیلومتر مربع نقش داشت که برای آبیاری کشاورزی در نزدیکی شهر بصره استفاده میشد. این کانالها دیگر مورد استفاده قرار نمیگیرند، اما بقایای خاکی آنها، ازجمله ۷هزار برآمدگی یا پشته دستساز هنوز در سراسر چشم انداز قابل مشاهده است.
درحالیکه پژوهشگران مدتها در مورد سیستم کانال میدانستند، کسی تا به حال قدمت این برجستگیها را تعیین نکرده بود تا ببیند آیا آنها در طول شورش زنج در قرن نهم ساخته شدهاند یا خیر. برای بررسی این موضوع، محققان نمونههای خاک را از چهار برآمدگی جمعآوری و تاریخگذاری کردند تا اطلاعات بیشتری در مورد هویت سازندگان آنها به دست آوردند.
پژوهشگران در مطالعهی خود که مجلهی Antiquity منتشر شده است، با استفاده از روش تاریخگذاری لومینسانس (که تخمین میزند آخرین بار چه زمانی خاک در معرض نور خورشید قرار گرفته است)، تشخیص دادند که برجستگیها بین اواخر قرن نهم تا اواسط قرن سیزدهم پس از میلاد ساخته شدهاند.