برج سیتیزن تفلیس: طراحی خیرهکننده زاها حدید با ترکیب طبیعت و فناوری

برج سیتیزن تفلیس: طراحی خیرهکننده زاها حدید با ترکیب طبیعت و فناوری
دفتر معماری زاها حدید (ZHA) از طرحهای جدید خود برای آسمانخراشی چشمگیر در تفلیس گرجستان، رونمایی کرده است. فرمِ پیکری ساختمان که با بالا آمدن میپیچد، کاربرد عملی دارد و تراسهایی از فضای باز را برای ساکنان ایجاد میکند.
برج سیتیزن بخشی از پروژهی توسعهی محلهای در تفلیس است
برج سیتیزن در محل مقر نظامی سابق شوروی ساخته خواهد شد و بخشی از یک پروژهی توسعهی بزرگتر در این محله خواهد بود. هنوز اطلاعات دقیقی دربارهی ارتفاع آن منتشر نشده، اما با ۴۲ طبقه در دستهی برجهای با ارتفاع متوسط قرار میگیرد و یک آسمانخراش فوقالعاده بلند محسوب نمیشود.
فضای داخلی ساختمان ۵۷ هزار مترمربع خواهد بود. طبقات پایینی به فضاهای اداری اختصاص داده میشوند، در حالی که طبقات بالایی مسکونی خواهند بود. در طبقات پایین، تراسها با فضای سبز طراحی شدهاند و محیطی اجتماعی را برای کارکنان اداری فراهم میکنند. در طبقات بالاتر، این تراسها به بالکنهای خصوصی آپارتمانهای مسکونی تبدیل خواهند شد و چشماندازی زیبا از پارکهای اطراف و افق شهر ارائه میدهند. طراحی تراسها بر اساس موقعیت خورشید و ملاحظات مربوط به باد انجام شده است.
- ساخت برج عزیزی دبی، دومین آسمانخراش مرتفع دنیا تایید شد21 شهریور 03
مطالعه ‘2
- پروژه بعدی عربستان: ساخت بلندترین برج جهان با ارتفاع باورنکردنی ۲ کیلومتر16 اسفند 02
مطالعه ‘2
- از سرگیری ساخت برج جده؛ آسمانخراش یک کیلومتری عربستان در مسیر پیشرفت است6 بهمن 03
مطالعه ‘3
دفتر معماری زاها حدید دربارهی پروژه میگوید: «با الهام از تپههای پرپیچوخم که درههای رودخانهای از میان آنها عبور کرده و در چشمانداز تفلیس امتداد یافتهاند، طراحی برج سیتیزن بازتابی از بافت پیرامونی خود در نقطهی تلاقی میان شهر و طبیعت است. تحلیل دقیق شرایط محلی باد و تابش خورشید نیز در طراحی بخشهای مختلف این برج ۴۲ طبقه لحاظ شده تا آسایش بهینهی ساکنان و بازدیدکنندگان در میدانهای عمومی، تراسهای روباز و فضاهای تفریحی آن تضمین شود.»
هرچند ساخت برجی بزرگ از بتن، فولاد و شیشه ذاتاً دوستدار محیط زیست محسوب نمیشود، ZHA برای کاهش اثرات زیستمحیطی خود اقداماتی در نظر گرفته است. این شرکت قصد دارد تا حد امکان از تأمینکنندگان محلی و مصالح بازیافتی استفاده کند. همچنین، این ساختمان به سیستم جمعآوری و استفادهی مجدد از آب باران مجهز خواهد شد. علاوه بر این، پوشش گیاهی بهکاررفته کاملاً بومی خواهد بود و به آبیاری نیاز نخواهد داشت.
پروژهی برج جدید تفلیس قرار است در سال ۲۰۲۸ تکمیل شود و در زمانی شلوغ برای دفتر معماری زاها حدید اجرا میشود؛ چراکه این شرکت همزمان روی پروژههای بزرگی مانند برنامه جامع ناپولی پورتا و مؤسسه فناوری مالی شنژن نیز کار میکند.