بهترین فیلم های جیمز استوارت | از داستان فیلادلفیا تا سرگیجه
بهترین فیلم های جیمز استوارت | از داستان فیلادلفیا تا
سرگیجه
جیمز استوارت که با نام جیمی استوارت هم شناخته میشود، یکی از بهترین (اگر نخواهیم بگوییم بهترین) بازیگران مرد قرن بیستم به شمار میرود که در بیش از ۸۰ اثر سینمایی هنرنمایی کرده است. او پیش از اینکه وارد حرفه بازیگری شود، ابتدا شغلی در رشتهی معماری داشت. او در سن ۲۴ سالگی وارد برادوی شد و در سن ۲۷ سالگی هم در اولین اثر سینمایی خود ایفای نقش کرد. او علاوهبر اینکه به واسطهی همکاریهای متعدد با آلفرد هیچکاک شهرت زیادی پیدا کرد، خیلیها او را به خاطر سبک منحصربهفرد بازیگری و اینکه میتوانست شخصیتهای مختلف با طیفهای احساسی گسترده را ایفا کند، میشناسند.
او به واسطهی ایفای نقش در فیلم The Philadelphia Story (داستان فیلادلفیا) جایزه اسکار بهترین بازیگر مرد را در سال ۱۹۴۰ دریافت کرد. استوارت آنقدر آثار سینمایی خوب و برجستهای در رزومه کاری خود دارد که شاید فرصت تماشای تمام آنها وجود نداشته باشد. اما گذشتن از برخی از این فیلمها، بیانصافی در حق این بازیگر و حتی خودمان است. بنابراین ما تصمیم گرفتیم تا در قالب مقالهای ۲۵ مورد از بهترین فیلم های جیمز استوارت را به شما معرفی کنیم. اگر شما هم از جمله طرفداران این هنرمند هستید، حتما این مقاله را تا انتها دنبال کنید.
فیلمها براساس نظر تحریریه بیکینگ انتخاب و رتبه بندی شدهاند.
بهترین فیلم های جیمز استوارت
۲۵– فیلم شناندوا
فیلم Shenandoah
- کارگردان: اندرو وی. مکلاگلن
- نویسنده: جیمز لی بارت
- بازیگران: جیمز استوارت، داگ مککلور و گلن کوربت
- تاریخ اکران: ۱۹۶۵
- ژانر: درام، جنگی و وسترن
- میانگین امتیازات Shenandoah در IMDB: ۷.۳
فهرست بهترین فیلم های جیمز استوارت را با اثری آغاز میکنیم که داستان آن در شناندوای ویرجینیا جریان دارد. کشاورز بیوهای به نام چارلی اندرسون به همراه ۶ پسر خود یعنی جیکوب، جیمز، نیتن، جان، هنری و بوی و همچنین دختر خود یعنی جنی، زندگی آرامی دارد؛ همسر جیمز یعنی ان اندرسون هم درکنار آنها زندگی میکند. چارلی به پسران خود اجازه نمیدهد که به ارتش بپیوندند و در جنگ داخلی شرکت کنند؛ زیرا این جنگ را جنگ خودشان نمیدانست. جنی با ستوان محبوبش یعنی سم ازدواج میکند اما هیچ ماه عسلی ندارند زیرا سم باید به جبهه بازگردد. در همین حین، کوچکترین پسر چارلی یعنی بوی بهاشتباه توسط نیروهای شمال اسیر میشود. به همین دلیل هم چارلی به همراه پسران خود به نجات بوی میرود؛ این در حالی است که جیمز و ان در مزرعه میمانند.
۲۴– فیلم پیکان شکسته
فیلم Broken Arrow
- کارگردان: دلمر دیوز
- نویسنده: آلبرت مالتز
- بازیگران: جیمز استوارت، جف چندلر و دبرا پاجت
- تاریخ اکران: ۱۹۵۰
- ژانر: درام، رمانتیک و وسترن
- میانگین امتیازات Broken Arrow در IMDB: ۷.۲
تا سال ۱۸۷۰، ۱۰ سال بود که از جنگ ظالمانهی بین مهاجران و آپاچیهای کوچیس میگذشت. تام جفرودز که سرباز سابق محسوب میشد، جان یک پسر آپاچی را نجات میدهد و بعد از این همه مدت، به این فکر میفتد که شاید واقعا سرخپوستان انسان باشند. خیلی زود، او مصمم میشود که از این فرصت استفاده کند و به یک سفیر از جامعه خود تبدیل شود. در کمال تعجب و ناباوری، مأموریت انفرادی او در سنگر کوچیس، سرآغاز یک مکالمه میشود. اتفاقا بعد از این ماجراها، رئیس جمهور هم ژنرال هاوارد را با دستوری برای انعقاد صلح میفرستد. اما حتی با وجود شانس خوبی که جفرودز داشت، نارضایتی و نفرت عمیق بین طرفین، احتمال شکست غمانگیز را تا حد زیادی افزایش میدهد. این مورد از بهترین فیلم های جیمز استوارت براساس شخصیتهای تاریخی ساخته شده است اما داستان آنها به شکل دراماتیکی ساختگی و غیرواقعی است. این فیلم در بخش «بهترین فیلمی که درک بینالمللی را تبلیغ میکند»، جایزه گلدن گلوب را برنده شد. مورخان فیلم معتقدند که از زمان جنگ جهانی دوم، این اولین اثر وسترنی برجستهای است که سرخپوستان را به شکل دلسوزانهای نمایش میدهد.
۲۳– فیلم داستان گلن میلر
فیلم The Glenn Miller Story
- کارگردان: آنتونی من
- نویسنده: ولنتین دیویس و اسکار برادنی
- بازیگران: جیمز استوارت، جون الیسون و هری مورگان
- تاریخ اکران: ۱۹۵۴
- ژانر: درام و بیوگرافی
- میانگین امتیازات The Glenn Miller Story در IMDB: ۷.۳
ترومبون نواز بیکاری به نام گلن میلر، همیشه از لحاظ روحی شکسته است. او در تلاش است تا با صدای خوبی که دارد، گروهش را تشکیل دهد و با فروش موقتِ ساز خود، پولی برای زندگی کردن بهدست بیاورد. وقتی دوستش چامی مکگرگور برای نواختن در گروه بن پولاک استخدام میشود، رهبر گروه به یکی از آهنگهای گلن گوش میدهد و از او دعوت میکند که به گروهش بپیوندد. پس از موفقیت Moonlight Serenade، گروه گلن میلر در سطح جهانی شناخته میشود و گلن و هلن و دو فرزندشان زندگی بسیار راحتی دارند. در طول جنگ جهانی دوم، گلن در ارتش نامنویسی میکند و به اروپا سفر میرود تا روحیه نیروهای متفقین را افزایش دهد. در کریسمس سال ۱۹۴۴، او برای اجرای کنسرتی از لندن به پاریس میرود. بااینحال هواپیمای او نتوانست از این پرواز غمانگیز جان سالم به در ببرد.
۲۲– فیلم داستان استراتون
فیلم The Stratton Story
- کارگردان: سم وود
- نویسنده: داگلاس مارو
- بازیگران: جیمز استوارت، جون الیسون و فرانک مورگان
- تاریخ اکران: ۱۹۴۹
- ژانر: درام، رمانتیک و بیوگرافی
- میانگین امتیازات The Stratton Story در IMDB: ۷.۱
در داستان استراتون که یکی دیگر از بهترین فیلم های جیمز استوارت به شمار میرود، این هنرمند نقش یک پیچر یا پرتابکنندهی توپ بیسبال در شیکاگو وایت ساکس به نام مانتی استراتون را ایفا میکند؛ کسی که در دهه ۱۹۳۰، رکورد ۳۷ برد و ۱۹ باخت را در سه فصل بهدست آورد. پس از اینکه او رکورد بیشترین بردِ راست دست در لیگ آمریکا را کسب کرد، دوران حرفهای او در لیگ برتر پیش از موعد به پایان رسید؛ زیرا یک حادثه شکار در سال ۱۹۳۸ پزشکان را مجبور به قطع پای راست او کرد. استراتون با یک پای چوبی و کمک همسرش اتل در سال ۱۹۴۶ یک بازگشت موفقیتآمیز به لیگ کوچک انجام داد و در سایر دهه ۱۹۴۰ و تا دهه ۱۹۵۰ به بازی در لیگهای کوچک ادامه داد. خود استراتون بعد از تماشای فیلم، حسابی از هنرنمایی استوارت تعریف کرد و معتقد بود که داستان زندگیاش به بهترین نحو ممکن ساخته شده است.
۲۱– فیلم طوفان فانی
فیلم The Mortal Storm
- کارگردان: فرانک بورزیگی
- نویسنده: کلودیا وست، هانس رامیو و جورج فروشل
- بازیگران: جیمز استوارت، مارگارت سالاوان و رابرت یانگ
- تاریخ اکران: ۱۹۴۰
- ژانر: درام
- میانگین امتیازات The Mortal Storm در IMDB: ۷.۷
این شماره از بهترین فیلم های جیمز استوارت، کشور آلمان را در سال ۱۹۳۳ به تصویر میکشد. این فیلم تاثیرات انتخاب شدنِ هیتلر بهعنوان صدراعظم آلمان و کسب قدرت نامحدود بر آلمانیها را نشان میدهد. جالب است بدانید که این فیلم در سال ۱۹۴۰ ساخته شده است؛ یک سال قبل از ورود آمریکا به جنگ اروپا علیه هیتلر. نکته جالب توجهی که درباره این اثر وجود دارد، این است که نگرشهای به کار رفته در این فیلم، کاملا ضد نازی هستند. به همین دلیل هم آدولف هیتلر، نمایش این فیلم را در آلمان ممنوع کرد؛ البته نهتنها این فیلم، بلکه از همان زمان تا پایان جنگ، اکران تمامی آثار شرکت MGM در آلمان ممنوع شد.
۲۰– فیلم روح سنت لوئیس
فیلم The Spirit of St. Louis
- کارگردان: بیلی وایلدر
- نویسنده: چارلز لدرر، وندل مایز و بیلی وایلدر
- بازیگران: جیمز استوارت، موری همیلتون و پاتریشا اسمیت
- تاریخ اکران: ۱۹۵۷
- ژانر: درام، بیوگرافی و ماجراجویی
- میانگین امتیازات The Spirit of St. Louis در IMDB: ۷.۱
روح سنت لوئیس که یکی دیگر از آثار بیوگرافی در فهرست بهترین فیلم های جیمز استوارت است، داستان زندگی چارلز لیندبرگ را به تصویر میکند. خط داستانی این فیلم درکنار یادآوری روزهای اولیه او در هوانوردی، تا حد زیادی بر آمادهسازی طولانی و در ادامه موفقیت لیندبرگ انجام پرواز تاریخساز خود در اقیانوس اطلس در هواپیمای تک بال بلند روح سنت لوئیس متمرکز است. تیک آف او از میدان روزولت آغاز شد و ۳۳ ساعت بعد در ۲۱ می ۱۹۲۷ به پایان رسید؛ زمانیکه او به سلامت در منطقه لو بورژه در پاریس فرود آمد. این فیلم براساس کتاب زندگینامهای که خود لیندبرگ در سال ۱۹۵۳ با همین نام نوشته بود، ساخته شده است؛ کتابی که در سال ۱۹۵۴ موفق به دریافت جایزه پولیتزر شد. جالب است بدانید که خود چارلز ای. لیندبرگ، دوست داشت که آنتونی پرکینز نقشش را در این اثر ایفا کند.
۱۹– فیلم بزرگترین نمایش روی زمین
فیلم The Greatest Show on Earth
- کارگردان: سیسیل بی. دمیل
- نویسنده: فردریک ام. فرانک، تئودور سنت جان و بری لیندون
- بازیگران: بتی هاتن، کورنل وایلد و چارلتون هستون
- تاریخ اکران: ۱۹۵۲
- ژانر: درام، خانوادگی و رمانتیک
- میانگین امتیازات The Greatest Show on Earth در IMDB: ۶.۶
براد برادن، مدیر سیرک، برای اطمینان از داشتن یک فصل سودآور کامل، سباستین بزرگ را درگیر بندبازی میکند؛ هرچند که این کار، نامزد خود یعنی هالی را از حلقه و نقطه مرکزی بندبازی که به سختی آن را بهدست آورده بود، دور میکند. هالی و سباستین، یک دوئل خطرناک تکآپمانشیپ را در رینگ آغاز میکنند و هرکدامشان مدام در تلاش هستند تا جایگاه بالاتری نسبت به دیگری کسب کنند؛ این در حالی است که سباستین، هالی را روی زمین دنبال میکند. البته خط داستانی فیلم، فقط به این موضوع اکتفا نمیکند و داستانهای فرعی دیگری هم دارد؛ بهعنوان مثال به گذشتهی باتنزِ دلقک میپردازد که نقش آن را جیمز استوارت بازی میکند و در طی فیلم هیچوقت بدون گریم دیده نمیشود.
۱۸– فیلم پرواز ققنوس
فیلم The Flight of the Phoenix
- کارگردان: رابرت آلدریچ
- نویسنده: لوکاس هلر
- بازیگران: جیمز استوارت، ریچارد آتنبورو و پیتر فینچ
- تاریخ اکران: ۱۹۶۵
- ژانر: درام و ماجراجویی
- میانگین امتیازات The Flight of the Phoenix در IMDB: ۷.۵
در ابتدای داستان این مورد از بهترین فیلم های جیمز استوارت، یک هواپیمای باری با کمتر از ۱۲ سرنشین، در یک طوفان شن در صحرای آفریقا سقوط میکند. یکی از مسافران که یک طراح هواپیما است، این ایده را مطرح میکند که بال آسیبدیده را جدا کنند و از آن بهعنوان پایهای برای هواپیمای ساخته شده برای فرار قبل از تمام شدن آب و غذا استفاده کنند. این فیلم براساس رمانی که با همین نام در سال ۱۹۶۴ و با قلم نویسندهای انگلیسی به نام الستون ترور منتشر شده بود، ساخته شده است. با اینکه این فیلم به موفقیت مالی نرسید، اما تا حد زیادی مورد استقبال منتقدان قرار گرفت؛ کسانی که سبک کارگردانی آلدریچ و هنرنمایی بازیگران را مورد تحسین قرار دادند. این اثر یک بار هم در سال ۲۰۰۴ بازسازی شد.
۱۷– فیلم چگونه غرب تسخیر شد
فیلم How the West Was Won
- کارگردان: هنری هاتاوی، جان فورد و جورج مارشال
- نویسنده: جیمز آر. وب
- بازیگران: کارول بیکر، لی جی. کاب و هنری فوندا
- تاریخ اکران: ۱۹۶۲
- ژانر: درام، رمانتیک و جنگی
- میانگین امتیازات How the West Was Won در IMDB: ۷
خانواده پرسکات که در دهه ۱۸۳۰ سفر خود را به سمت غرب آغاز کردند، با مردی به نام لینوس روبهرو میشوند که به آنها کمک میکند تا با دستهای از دزدها مبارزه کنند. سپس لینوس در ادامهی مسیر با دختر این خانواده به نام ایو پرسکات ازدواج میکند و ۳۰ سال بعد با پسرشان به جنگ داخلی میرود که نتایج خونینی به همراه دارد. لیلی، خواهر ایو، به سمت غرب دورتر میرود و با یک قمارباز حرفهای به ماجراجوییهای مختلفی میرود که تا سانفرانسیسکوی دهه ۱۸۸۰ ادامه دارد. این اثر علاوهبر اینکه یکی از بهترین فیلم های جیمز استوارت به شمار میرود، از نظر خیلی از کارشناسان، جزو بزرگترین حماسههای هالیوود هم محسوب میشود. این فیلم بهصورت گسترده مورد استقبال منتقدان قرار گرفت و فروش خیلی زیادی هم در باکس آفیس داشت. همچنین در بهترین بهترین داستان و فیلمنامه، بهترین صدا و بهترین تدوین، برنده جایزه اسکار شد.
۱۶– فیلم خم رودخانه
فیلم Bend of the River
- کارگردان: آنتونی من
- نویسنده: بوردن چیس
- بازیگران: جیمز استوارت، آرتور کندی و جولی آدامز
- تاریخ اکران: ۱۹۵۲
- ژانر: درام، ماجراجویی و اکشن
- میانگین امتیازات Bend of the River در IMDB: ۷.۳
دو مرد با گذشته مشکوک به نامهای گلین مکلینتاک و دوستش کول، هدایت و کنترل یک قطار واگنی را برعهده دارند که متشکل از روستانشینان است و میخواهند آنها را از میزوری به سمت منطقهی اورگان ببرند. آنها خارج از پورلتند، منطقهای را برای سکونت فراهم میکنند. با نزدیک شدن زمستان، مکلینتاک و کول وظیفه دارند تا مواد غذایی و آذوقهای را که در تسخیر مقامات فاسد پورتلند نگهداری میشوند، نجات دهند و به مردم برسانند. زمانیکه آنها در حال برگشتن به محل سکونت خود هستند، کول تصمیم میگیرد که در طی یک حرکت شورشگرانه، منابع خودشان را به یک اردوگاه معدن طلا منتقل کند تا سود زیادی بهدست بیاورد. این فیلم براساس رمانی با نام Bend of the Snake ساخته شده است که در سال ۱۹۵۰ توسط بیل گولیک منتشر شده بود.
۱۵– فیلم با Northside 777 تماس بگیرید
فیلم Call Northside 777
- کارگردان: هنری هاتاوی
- نویسنده: جروم کیدی و جی دراتلر
- بازیگران: جیمز استوارت، ریچارد کونته و لی جی. کاب
- تاریخ اکران: ۱۹۴۸
- ژانر: درام و نوآر
- میانگین امتیازات Call Northside 777 در IMDB: ۷.۳
داستان این شماره از بهترین فیلم های جیمز استورات، در سال ۱۹۳۲ جریان دارد؛ یک پلیس کشته میشود و فرانک ویچک به جرم قتل او، محکوم به حبس ابد میشود. یازده سال بعد از این اتفاق، یک آگهی که توسط مادر فرانک در روزنامه چاپ میشود، توجه خبرنگار شیکاگو به نام پی. جی. مکنیل را جلب میکند؛ همین آگهی باعث میشود تا خبرنگار داستان ما به سراغ بررسی این پرونده برود. مکنیل برای مدتی درست همانند همه، معتقد بود که فرانک گناهکار است. اما زمانیکه کم کم طرز فکر خود را تغییر میدهد، با مقاومت خیلی زیاد و فزایندهای از سوی مقامات روبهرو میشود؛ مقاماتی که اصلا دوست ندارند به اشتباه کردن خود اقرار کنند. جالب است بدانید که این فیلم براساس یک سری ماجراهای واقعی که در همان سال ۱۹۳۲ رخ داده بودند، ساخته شده است.
۱۴– فیلم طناب
فیلم Rope
- کارگردان: آلفرد هیچکاک
- نویسنده: آرتور لورنتز
- بازیگران: جیمز استوارت، جان دال و فارلی گرنجر
- تاریخ اکران: ۱۹۴۸
- ژانر: درام، جنایی و اسرارآمیز
- میانگین امتیازات Rope در IMDB: ۷.۹
«مهمانی که درست سر وقت میمیرد.» طناب که یکی دیگر از بهترین فیلم های جیمز استوارت محسوب میشود، مسبب اصلی همکاری دوبارهی این بازیگر با آلفرد هیچکاک شده است. براندون و فیلیپ دو مرد جوان هستند که در شهر نیویورک، در آپارتمانی مشترک زندگی میکنند. آنها از نظر فکری، خودشان را برتر از دوست مشترکشان یعنی دیوید کنتلی میدانند؛ به همین دلیل هم تصمیم میگیرند که او را به قتل برسانند. آنها با کمک یکدیگر، دیوید را با یک طناب خفه میکنند و بدنش را در یک صندوق قدیمی قرار میدهند؛ بعد از آن هم یک مهمانی کوچک برگزار میکنند. پدر دیوید، نامزد او یعنی جانت و معلم قدیمی مدرسهشان به نام روپرت، از جمله افرادی هستند که به این مهمانی دعوت میشوند. زمانیکه جسارت براندون کم کم در حال افزایش است، روپرت به او مشکوک میشود.
۱۳– فیلم نمیتوانی این را با خودت ببری
فیلم You Can’t Take It with You
- کارگردان: فرانک کاپرا
- نویسنده: رابرت ریسکین
- بازیگران: جین آرتور، لیونل بریمور و جیمز استوارت
- تاریخ اکران: ۱۹۳۸
- ژانر: درام، کمدی و رمانتیک
- میانگین امتیازات You Can’t Take It with You در IMDB: ۷.۸
این فیلم درباره مردی است که خانوادهای ثروتمند با اعضای افادهای دارد. او با زنی آشنا میشود و به او دل میبندد که خانوادهای خوشاخلاق و دوستداشتنی، اما کاملاً عجیب و غریب دارد؛ دختری که خیلی زود به نامزد این مرد جوان تبدیل میشود. آلیس، نامزد خود یعنی تونی را متقاعد میکند که پیش از عروسی کردن، دو خانواده را با هم آشنا کنند و همین ابتدا سنگهای خود را با هم وا بکنند. اما دیدار ناگهانی دو خانواده همانا و پیچیده شدنِ ماجرای ازدواج آنها هم همانا. این فیلم هم در باکس آفیس عملکرد خیلی خوبی داشت هم و مورد تحسین منتقدان زیادی قرار گرفت. از موفقیتهای این اثر میتوان به دو جایزه اسکار آن در بخش بهترین فیلم و بهترین کارگردانی اشاره کرد.
۱۲– فیلم مهمیز برهنه
فیلم The Naked Spur
- کارگردان: آنتونی مان
- نویسنده: سم رلف و هارولد جک بلوم
- بازیگران: جیمز استوارت، جانت لی و رابرت رایان
- تاریخ اکران: ۱۹۵۳
- ژانر: درام، دلهرهآور و وسترن
- میانگین امتیازات The Naked Spur در IMDB: ۷.۳
هاوارد کمپ یک شکارچی جایزهبگیر است که برای مدت طولانی بهدنبال قاتلی به نام بن وندرگروت میگردد. کمپ در طی این مسیر، مجبور میشود که با دو نفر شریک شود و درکنار آنها این راه را ادامه دهد؛ یک کاوشگر قدیمی به نام جسی تیت و یک سرباز اتحادیه به نام روی اندرسون که به شکل بیشرمانهای مرخص شده است. زمانیکه هر کدام از آنها متوجه میشوند که یک جایزهی ۵۰۰۰ دلاری روی سر وندرگروت گذاشته شده، خیلی زود طمع به سراغ آنها میآید و چشمشان را کور میکند. وندرگروت از هر موقعیتی استفاده میکند و در هر فرصتی که میتواند، بین این دو مرد شک و تردید به وجود میآورد؛ درنهایت هم یکی از آنها را متقاعد میکند که در فرار کردن، به او کمک کند.
۱۱– فیلم مردی که زیاد میدانست
فیلم The Man Who Knew Too Much
- کارگردان: آلفرد هیچکاک
- نویسنده: جان مایکل هیز
- بازیگران: جیمز استوارت، دوریس دی و برندا دی بانزیه
- تاریخ اکران: ۱۹۵۶
- ژانر: درام و دلهرهآور
- میانگین امتیازات The Man Who Knew Too Much در IMDB: ۷.۴
این اثر، حول محور یک ترور در مراکش میچرخد. افرادی که در انجام این ترور دخیل بودند، در تلاش هستند تا اعضای خانوادهای را که شاهد این قتل بودند، از بین ببرند؛ ماموریتی که برای انجام آن باید یک نقشهی درست و حسابی بکشند. درست است که مردی که زیاد میدانست، یک از بهترین فیلم های جیمز استوارت را به خود اختصاص میدهد؛ اما دومین اثر از آلفرد هیچکاک است که دقیقا با همین اسم ساخته میشود؛ در صورتی که ایده کلی و فیلمنامهی این دو اثر تا حد خیلی زیادی با یکدیگر تفاوت دارد. طبق گفتهی خود هیچکاک: «بیایید اینطور فرض کنیم که اثر اول توسط یک آماتور بااستعداد ساخته شده است و اثر دوم، کار یک فیلمساز حرفهای است.» این فیلم در بخش بهترین موسیقی متن توانست جایزه آکادمی اسکار را دریافت کند.
۱۰– فیلم وینچستر ۷۳
فیلم Winchester ’73
- کارگردان: آنتونی مان
- نویسنده: بوردن چیس و رابرت ال. ریچاردز
- بازیگران: جیمز استوارت، شلی وینترز و استیفن مکنالی
- تاریخ اکران: ۱۹۵۰
- ژانر: درام، اکشن و وسترن
- میانگین امتیازات Winchester ’73 در IMDB: ۷.۶
لین مکآدام که در یک مسابقه تیراندازی شرکت میکند، بهعنوان برنده انتخاب میشود و یک تفنگ وینچستر جایره میگیرد؛ اسلحهای که بلافاصله توسط نائب قهرمان این مسابقه یعنی داچ هنری براون به سرقت میرود. داستان این فیلم که در ابتدا با محوریت یک اسلحه آغاز میشود، به مرور زمان ماجراهای مکآدام را به ما نشان میدهد که دنبال جایزهی خود است. در طی داستان، این اسلحه بین افراد مختلف دست بهدست میشود؛ تا اینکه بالاخره یک مسابقه نهایی و تیراندازی مهم، روی پرتگاه یک کوه سنگی اجرا میشود. وینچستر ۷۳ نهتنها یکی از بهترین فیلم های جیمز استوارت است، بلکه اولین اثر وسترنی او با آنتونی مان به شمار میرود؛ در حقیقت اولین فیلم از ۸ فیلمی است که این دو با یکدیگر ساختند. این اثر هم در باکس آفیس موفق بود و هم از طرف منتقدان مورد استقبال قرار گرفت.
۹– فیلم هاروی
فیلم Harvey
- کارگردان: هنری کاستر
- نویسنده: مری چیس، اسکار برودنی و مایلز کانلی
- بازیگران: جیمز استوارت، جوزفین هال و پگی دو
- تاریخ اکران: ۱۹۵۰
- ژانر: درام، کمدی و فانتزی
- میانگین امتیازات Harvey در IMDB: ۷.۹
این فیلم حول محور مردی میچرخد که بهترین دوستش، یک پوکا به نام هاروی است؛ یک خرگوش قد بلند و سفید که ۱.۹۲ متر است و هیچکس او را نمیبیند (البته به جز یک سری افراد خاص، در موقعیتهایی خاص). وجود هاروی زمانی دردسرساز میشود که خواهر این مرد تلاش میکند تا برای درمان برادرش، او را به یک آسایشگاه بفرستد و آنجا بستریاش کند. در همین زمان هم است که یک سری اتفاقات عجیب و غریب در زندگی آنها رخ میدهد. این اثر کمدی و درام، براساس یک نمایشنامه با همین نام ساخته شده است که در سال ۱۹۴۴ توسط خود مری چیس نوشته شده بود؛ نمایشنامهای که توانست جایزه پولیتزر را در بخش درام دریافت کند. جوزفین هال برای ایفای نقش در این اثر، جایزه بهترین بازیگر مکمل زن را هم در مراسم اسکار و هم گلدن گلوب دریافت کرد؛ دو مراسمی که در آن جیمز استوارت هم نامزد جایزه بهترین بازیگر مرد شده بود.
۸– فیلم فروشگاه کنار خیابان
فیلم The Shop Around the Corner
- کارگردان: ارنست لوبیچ
- نویسنده: سامسون رافائلسون
- بازیگران: جیمز استوارت، مارگارت سالاوان و فرانک مورگان
- تاریخ اکران: ۱۹۴۰
- ژانر: درام، کمدی و رمانتیک
- میانگین امتیازات The Shop Around the Corner در IMDB: ۸
این فیلم که در دورهی جنگ جهانی دوم اکران شده بود، بهشدت تلاش میکرد تا از سیاست منطقهای اجتناب کند. سبک نامهنویسی این فیلم که بسیار جالب و متفاوت بود، بعد از این اثر به کل کنار گذاشته شد و تا سال ۱۹۹۸ کسی سراغ آن نرفت؛ تا اینکه بالاخره این سبک با فیلم You’ve Got Mail (نامه داری) دوباره احیا شد. داستان این مورد از بهترین فیلم های جیمز استوارت درباره دو کارمند در یک مغازه کالاهای چرم در بوداپست است که به سختی میتوانند یکدیگر را تحمل کنند. آنها که بهصورت ناشناس برای یکدیگر نامه مینوشتند و از هویت سوی دیگر نامه خبر نداشتند. آنها بدون اینکه متوجه شوند، به یکدیگر دل میبندند. منتقدان که حسابی تحت تاثیر آن قرار گرفته بودند، به این اشاره کردند که فیلم فروشگاه کنار خیابان نشان میدهد آدمها چقدر راحت میتوانند فرصتهای خوب خود را از دست بدهند.
۷– فیلم داستان فیلادلفیا
فیلم The Philadelphia Story
- کارگردان: جورج کوکور
- نویسنده: دونالد اوگدن استوارت
- بازیگران: جیمز استوارت، کری گرنت و کاترین هپبورن
- تاریخ اکران: ۱۹۴۰
- ژانر: کمدی و رمانتیک
- میانگین امتیازات The Philadelphia Story در IMDB: ۷.۹
این داستان کلاسیک و رمانتیک روی تریسی لرد، یک شخص طراز اول فیلادلفیا تمرکز دارد؛ کسی که از همسر خود یعنی سی. کی. دکستر هیون، به خاطر مشروبخواری و همچنین تقاضاها و خواستههای بیش از حدش، جدا شده است. بعد از گذشت مدتی، حالا تریسی تصمیم گرفته است که با یک مرد ثروتمند به نام جورج کیترج ازدواج کند. زمانیکه او در حال آماده شدن برای مراسم عروسی خود است، با دکستر و همچنین یک خبرنگار کنجکاو و جاهطلب به نام ماکائولی کانر برخورد میکند. تریسی که اصلا درباره احساسات خود به این سه مرد مطمئن نیست، باید هرچه زودتر تصمیم بگیرد که واقعا چه کسی را دوست دارد. جالب است بدانید که شخصیت تریسی با الهام از یک زن فیلادلفیایی واقعی به نام هلن هوپ مونتگامری اسکات خلق شده است.
۶– فیلم تشریح یک قتل
فیلم Anatomy of a Murder
- کارگردان: اوتو پرمینگر
- نویسنده: وندل مایز
- بازیگران: جیمز استوارت، لی رمیک و بن گازارا
- تاریخ اکران: ۱۹۵۹
- ژانر: درام و اسرارآمیز
- میانگین امتیازات Anatomy of a Murder در IMDB: ۸
وکیل نیمه بازنشسته میشیگان به نام پل بیگلر، پرونده ستوان ارتش مانیون را که به قتل رئیس یک مسافرخانه محلی متهم شده بود، برعهده میگیرد؛ کسی که طبق ادعای زن مانیون، به او تعرض کرده بود. بیگلر در طی یک محاکمه طولانی و گسترده، با بازپرس قضایی به نام لودویک و دادستان خارج از شهری به نام کلود دانسر مبارزه میکند و شدیدا در تلاش است تا موکل خود را آزاد کند. اما در این پرونده، پای یکی شریک تجاری مرموز هم در میان است که راز تاریکی را پنهان میکند. نکته جالب توجه درباره این فیلم، این است که براساس رمانی با همین نام که توسط جان دی. وولکر/رابرت تراور در سال ۱۹۵۸ نوشته شده بود، ساخته شده است؛ رمانی که رابرت تراور، آن را براساس یک پرونده قتل از سال ۱۹۵۲ که خودش وکیل مدافع آن بود، نوشته است.
۵– فیلم مردی که لیبرتی والانس را کشت
فیلم The Man Who Shot Liberty Valance
- کارگردان: جان فورد
- نویسنده: جیمز وارنر بلاه و ویلیس گلدبک
- بازیگران: جیمز استوارت، جان وین و ویرا مایلز
- تاریخ اکران: ۱۹۶۲
- ژانر: درام و وسترن
- میانگین امتیازات The Man Who Shot Liberty Valance در IMDB: ۸.۱
هنگامی که سناتور استودارد در مراسم تشییع جنازه مردی محلی به نام تام دونیفون در یک شهر کوچک غربی شرکت میکند، سوالات زیادی مطرح میشود. وقتی به عقب برگردیم، متوجه میشویم که دونیفون، آن زمانیکه استودارد وکیل بود، جانش را نجات داد؛ زمانیکه او توسط گروهی از قانونشکنان، به رهبری لیبرتی والانس، که شهر را به وحشت انداخته بودند، مورد آزار و اذیت قرار گرفت. درست زمانیکه امنیت این منطقه در خطر بود، دونیفون و استودارد، دو نفر از تنها افرادی بودند که در مقابل والانس ایستادند و ثابت کردند که دشمنان بسیار مهم، اما متفاوتی برای او هستند. نکته جالب و البته خندهداری که در این فیلم وجود دارد، این است که او. زد. وایتهد که در این اثر نقش یک نوجوان را ایفا کرده بود، در حقیقت در آن زمان ۵۰ ساله بود و بازیگری که نقش پدرش را بازی میکرد، ۹ سال از خودش کوچکتر بود.
۴– فیلم آقای اسمیت به واشینگتون میرود
فیلم Mr. Smith Goes to Washington
- کارگردان: فرانک کاپرا
- نویسنده: سیدنی بوچمن
- بازیگران: جیمز استوارت، جین آرتور و کلود رینز
- تاریخ اکران: ۱۹۳۹
- ژانر: درام و کمدی
- میانگین امتیازات Mr. Smith Goes to Washington در IMDB: ۸.۱
زمانیکه جفرسون اسمیت، یک جوان سادهلوح و آرمانگرا، به سنای ایالات متحده منصوب میشود، سرپرستی سناتور جوزف پین را بهدست میآورد. بااینحال، پین آنقدر که شهرتش نشان میدهد نجیب نیست. او خیلی زود درگیر طرحی میشود که اسمیت را بیاعتبار کند؛ کسی که میخواهد یک اردوگاه پسرانه بسازد و قصد دارد در آن یک پروژه پرسود اجرا کند. اسمیت که از این پروژه خبردار میشود، مصمم است که دربرابر پین و همکاران فاسدش بایستد؛ به همین دلیل هم تصمیم میگیرد که پرونده خود را به مجلس سنا ببرد. این فیلم زمانیکه برای اولینبار به نمایش درآمد، حاشیهها و ماجراهایی داشت اما بعد به موفقیت زیادی در باکس آفیس رسید و استوارت را به یک ستاره بزرگ تبدیل کرد. این فیلم در یازده بخش نامزد جایزه اسکار شد که درنهایت فقط جایزه بهترین داستان غیراقتباسی را دریافت کرد.
۳– فیلم چه زندگی شگفتانگیزی
فیلم It’s a Wonderful Life
- کارگردان: فرانک کاپرا
- نویسنده: فرانسیس گوودریچ، آلبرت هکت و فرانک کاپرا
- بازیگران: جیمز استوارت، دانا رید و لیونل بریمور
- تاریخ اکران: ۱۹۴۶
- ژانر: درام، خانوادگی و فانتزی
- میانگین امتیازات It’s a Wonderful Life در IMDB: ۸.۶
داستان این مورد از بهترین فیلم های جیمز استوارت، درباره مردی است که از رویاهای خود دست کشیده تا بتواند به دیگر اعضای جامعه کمک کند؛ خصوصا کسانی که در روز کریسمس به فکر خودکشی میفتند. اما کار به جایی میرسد که همین تاجر خیرخواه که لطفش شامل همه میشود، مدام به بنبست میخورد و شدیدا ناامید میشود؛ بهحدی که تصمیم میگیرد دست به خودکشی بزند و خودش را راحت کند. همین موضوع هم باعث میشود که فرشتهی نگهبان او یعنی کلارنس ادبادی وارد ماجرا شود و همه چیز را تغییر دهد. کلارنس برای اینکه بتواند تصمیم جورج بیلی را تغییر دهد، نشان میدهد که زندگی بدون او چگونه خواهد بود. چه زندگی شگفتانگیزی هنوز هم که هنوز است، بهعنوان یکی از بزرگترین آثار سینمایی تاریخ به شمار میرود؛ خصوصا در میان فیلمهای کریسمسی.
۲– فیلم پنجره عقبی
فیلم Rear Window
- کارگردان: آلفرد هیچکاک
- نویسنده: جان مایکل هیز
- بازیگران: جیمز استوارت، گریس کلی و وندل کوری
- تاریخ اکران: ۱۹۵۴
- ژانر: دلهرهآور و اسرارآمیز
- میانگین امتیازات Rear Window در IMDB: ۸.۵
در سال ۱۹۴۲ داستان کوتاهی به نام It Had to Be Murder توسط کورنل وولریچ نوشته شده بود که بعد از ۱۲ سال تبدیل به اثر جدید هیچکاک شد. یک عکاس حرفهای به نام ال. بی. «جف» جفریز، زمانیکه داشت از یک مسابقه اتومبیلرانی عکسِ در حال حرکت میگرفت، پای خود را میشکند. او که در آپارتمان خود در شهر نیویورک محبوس شده است، وقت خود را به تماشای همسایگان از پنجره عقب میگذراند. او کم کم به مردی که در آن طرف حیاط زندگی میکند، مشکوک میشود؛ احساس میکند که او، همسرش را به قتل رسانده است. جف از نامزد خود به نام لیزا فرمونت (مشاور مد و لباس برای جامعه سطح بالا) و پرستار خود به نام استلا درخواست کمک میکند تا درکنار هم درباره این وضعیت تحقیق کنند. خیلی از سینمادوستان، منتقدان و همچنین مورخان، اعتقاد داشتند که پنجره عقبی، یکی از بهترین آثار هیچکاک است؛ البته علاوهبر اینکه یکی از بزرگترین فیلمهای تاریخ و یکی از بهترین فیلم های جیمز استوارت هم است.
۱– فیلم سرگیجه
فیلم Vertigo
- کارگردان: آلفرد هیچکاک
- نویسنده: الک کاپل و ساموئل تیلور
- بازیگران: جیمز استوارت، کیم نوواک و باربارا بل گیدس
- تاریخ اکران: ۱۹۵۸
- ژانر: دلهرهآور، رمانتیک و اسرارآمیز
- میانگین امتیازات Vertigo در IMDB: ۸.۳
بالاخره به اولین شماره و آخرین مورد از بهترین فیلم های جیمز استوارت رسیدیم که داستان آن حول محور جان فرگوسن یا همان اسکاتی میچرخد. اسکاتی توسط مردی استخدام میشود تا همسرش مادلین را تعقیب کند. او که ترس شدیدی نسبت به ارتفاع دارد، حین انجام این مأموریت دچار مشکل میشود و مادلین از پنجرهای سقوط میکند. سرگیجه درست مانند آثار متعدد دیگری از هیچکاک، در زمان انتشار و نمایش اولیه، مورد انتقاد منتقدان زیادی قرار گرفت اما با گذشت زمان، نظر خیلی از آنها هم برگشت و مورد تحسین قرار گرفت. موضوع اصلی فیلم برپایهی وسواس روانی شکل گرفته و منتقدان آن را داستانی بر مسیر پرخاشگریهای مردانه، عقدهی ادیپ و کنترلگری میدانند. سرگیجه تریلری تکاندهنده از روانیات انسان است که بهعنوان مراقبهای غمانگیز از عشق، از دست دادن و آسایش انسان عمل میکند.
پرسشهای متداول
۱- بهترین فیلم های جیمز استوارت کداماند؟
از میان بهترین فیلم های جیمز استوارت میتوان به فیلم سرگیجه، پنجره عقبی، فیلم آقای اسمیت به واشنگتن میرود و فیلم تشریح یک قتل اشاره کرد.
۲- جیمز استوارت تا به حال اسکار گرفته است؟
جیمز استوارت تنها یک بار برای فیلم داستان فیلادلفیا برنده اسکار شده است. همچنین ۴ بار دیگر هم نامزدی اسکار را داشته است. در سال ۱۹۸۵ نیز جایزه یک عمر دستاورد هنری را از آکادمی اسکار گرفته است.